Huub Buijs: “Communicatie waarbij het om mensen draait, vind ik het leukst”

Knutselen, toneelstukjes organiseren als de juf jarig was en berglandschappen maken voor m’n Märklin trein; creativiteit zit er bij mij van jongs af aan in. En eenmaal puber, kwamen daar de sketches bij van de in zwaar dialectsprekende ‘Bosschenaar’ en imitaties van mijn grote idool Freddy Mercury. Op familiefeestjes, 25-jarige huwelijken en bruiloften was Huub Buijs van de partij. Ook vaak in de rol van ceremoniemeester. Een taak die ik zeer serieus nam. Weken was ik ermee bezig. Ik maakte draaiboeken, schreef speeches en mobiliseerde familie en vrienden om er een topfeest van te maken. Dat ik ‘de PR’ in zou gaan, lag dus voor de hand.

Mensen waarderen om wie ze zijn
Het ‘zaadje’ voor mijn zelfstandig ondernemerschap moet ook ergens in die tijd zijn gepland. Zo belandde ik als ondernemend type op mijn 16e op de Middelbare Detailhandelsschool in Sint-Michielsgestel. Afkomstig uit een linksgeoriënteerd gezin was dat in het begin best even schakelen. Terwijl ik gewend was om te discussiëren over issues als gelijkwaardigheid, het milieu en de plaatsing van kruisraketten, kwam ik in een omgeving terecht waar het ging om verkopen, handelen en geld verdienen. Toch was ik hier op m’n plaats. Ik leerde er om samen te werken, projecten te draaien en misschien nog belangrijker, mensen te beoordelen op wie ze zijn en niet op welk vakje ze ‘rood kleuren’ in het stemhokje.

Mijn keuze voor HEAO-Communicatie
Mijn decaan op de MDS gaf mij het beslissende zetje richting het communicatievak. “Jij kunt goed organiseren en schrijven, bent creatief en treedt graag op de voorgrond. Heb je weleens gedacht aan HEAO-Communicatie in Eindhoven?” Dat had hij goed gezien. Projecten draaien met medestudenten: PR- en reclamecampagnes ontwikkelen, presentaties verzorgen, events organiseren, allerlei soorten teksten schrijven en veel leren over marketing, artwork, design, druktechnieken (jawel…) etc. In 1991 studeerde ik af, klaar om aan het werk te gaan. Al stak lichting 91-5 daar een stokje voor. Eerst nog 14 maanden militaire dienst.

Waar ik blij van word
Inmiddels werk ik alweer 25 jaar als communicatieprofessional. Een loopbaan die in 1992 begon bij de gemeente Oss en een vervolg kreeg bij communicatieadviesbureau Mercuur, bouwbedrijf Wilma (nu BAM) en advies- en ingenieursbureau Movares. Bij die laatste heb ik de basis gelegd van mijn huidige professionele bestaan. Ik kreeg er de ruimte om me te ontwikkelen tot een serieuze gesprekspartner voor directie en MT. Ook ontdekte ik dat ik het meest blij word van communicatie waarbij het over mensen gaat: arbeidsmarktcommunicatie, interne communicatie en HR-communicatie. Daarnaast werd het me duidelijk dat ik het liefste werk voor organisaties die verder kijken dan hun eigen belang, zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en daar ook naar handelen. De uitverkiezing tot ‘Beste werkgever van Nederland 2010’ was voor mij de ‘kroon op m’n werk’ bij Movares. En tevens een mooi moment om mijn vleugels uit te slaan. Ik wilde mijn eigen keuzes maken, meer vrijheid en meer afwisseling.

Zelfstandig ondernemerschap goede keus
In 2010 startte ik met mijn bedrijf Buijs Arbeid & Communicatie, al is ‘Mens & Communicatie’ – met de wijsheid van nu – misschien passender bij hetgeen ik doe. Mijn keuze voor het zelfstandig ondernemerschap is een goede keus gebleken. Zo heb ik mogen werken aan gave opdrachten bij een variëteit aan opdrachtgevers, meestal als interimmer, soms op projectbasis. Door deze brede ervaring ben ik in staat snel mijn weg te vinden binnen uiteenlopende organisaties in het bedrijfsleven en de (semi-) overheid. Zowel zakelijk als privé hecht ik veel waarde aan de kwaliteit van relaties. Een goed gesprek, lol maken, samen dingen ondernemen. Ik zou niet zonder kunnen. ‘Verbinding’,‘plezier’ en ‘authenticiteit’, dat is waar ik voor sta. Zoals blijkt uit deze video herkennen mijn opdrachtgevers dat ook.

En na het werk
Natuurlijk is er meer dan werk. Mijn gezin, hardlopen, muziek en het buitenleven zijn mijn passies. Ik ben lid en initiatiefnemer van Loopgroep Maaspoort/Den Bosch, dol op tuinieren, speel zelf gitaar en kan erg genieten van (symfonische) rock en gitaarmuziek.

Trots ben ik ook, op mijn stad ‘s-Hertogenbosch, de gezellige historische hoofdstad van Noord-Brabant. Bel me gerust voor een rondleiding! Mob. 06-25502007

Huub Buijs

 

Reacties zijn gesloten.